Novice

Zimske pnevmatike

V zimskih razmerah dobre zimske pnevmatike najbolj pripomorejo k varnosti in tehnični brezhibnosti vozila. Ustrezne pnevmatike si je potrebno zagotoviti še pravočasno, preden padejo temperature in se pojavi sneg na cestišču.

Pnevmatike z oznako  M+S mud & snow, so namenjene za uporabo v zimskem času in zimskih razmerah. Pri letnih pnevmatikah tekalna površina pri temperaturah nižjih od 7 stopinj Celzija otrdi. Posledica tega je slabši oprijem na cestišču, slabša vodljivost vozila in daljša zavorna pot. Pri zimskih pnevmatikah tekalna površina tudi pri nizkih temperaturah ostane mehka in prožna, kar omogoča boljši oprijem, krajšo zavorno pot in varnejšo vožnjo.

Značilnosti zimskih pnevmatik so poleg večje mehkosti tekalne površine v primerjavi z letnimi pnevmatikami še:

  • manjša aktivna površina dezena tekalne površine,
  • večje število lamel – zarez v blokih tekalne površine in
  • posebna zmes tekalne površine z dodatkom silike, ki zagotavlja boljši oprijem na mokrem cestišču ter manjši kotalni upor, kar ugodno vpliva na porabo goriva.

Pnevmatike s časom izgubljajo na prožnosti, zaradi česar se podaljša zavorna pot in poslabša vodljivost vozila. S primernim hranjenjem pnevmatik (temnejši in suh prostor, neobtežene in v ležečem položaju), ko niso na kolesih, se bistveno upočasni njihovo staranje.

Vir: https://www.avp-rs.si/zimske-pnevmatike/