Ne prehitevaj življenja – Motorist za vedno!

(Ljubljana, 30. marec 2017) Od 27. marca do 9. aprila poteka, pod vodstvom Agencije za varnost prometa in v sodelovanju s Policijo ter Direkcijo RS za infrastrukturo, nacionalna akcija namenjena večji varnosti motoristov. Kljub opozorilom vseh institucij, ki se ukvarjajo s prometno varnostjo, kot tudi strokovnjakov, da je na cesti potrebna še večja previdnost zaradi večjega števila motoristov na cesti, žal beležimo že prve smrtne žrtve.

Agencija za varnost prometa želi ponovno opozoriti tako voznike kot tudi motoriste ter vse ostale udeležence v prometu na strpno in preudarno vožnjo, ter na dodatno previdnost na cesti. Motoriste poziva k uporabi zaščitne opreme, čelade, svetlih odsevnih oblačil ter k upoštevanju omejitev hitrosti. V tem času je namreč asfaltna površina še hladna in tako ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, vozišča so še polna udarnih jam in peska od zimskega posipa, pa tudi sposobnosti motoristov v nekaj mesecih neuporabe motorja lahko nekoliko upadejo. Pred daljšo vožnjo naj motoristi osvežijo spomin s treningom na poligonu ali s krajšo kondicijsko vožnjo.

Hkrati pri Agenciji opozarjajo prav vse udeležence v prometu, da naj pozorno spremljajo promet, tako v vzvratnih, kot tudi stranskih ogledalih. Pri prehitevanju vozil in vključevanju na prednostno cesto naj vozniki upoštevajo prednost voznikov, ki vozijo po prednostni cesti. Pred vsakim premikom vozila naj vozniki avtomobilov preverijo  t. i. mrtvi kot saj so motoristi zaradi ozke silhuete slabše vidni in se lahko v ogledalih “izmuznejo”. Namreč že širina svinčnika v iztegnjeni roki lahko popolnoma zakrije motorista, oddaljenega 30 m, zato se morajo vozniki vedno prepričati o prosti poti.

Agencija za varnost prometa v naslednjih dnevih organizira številna preventivna srečanja za motoriste z izobraževalno vsebino in s poudarkom na praktičnem znanju motoristov ter poziva vse motoriste, da se udeležijo preventivnih dogodkov, kjer lahko osvežijo svoje znanje in se pripravijo na motoristično sezono:

·    AMZS CVV Vransko: 2. april 2017.
·    Pagrat Krško Raceland: 8. april 2017
·    Poligon Blagomix Varna vožnja: 9. april 2017
·    ZZŠAM Celje, Poligon Ljubečna:  22. april 2017
·    CVV Ljubečna: 17. maj 2017

Motoristi, po dolgi zimi in nekaj mesecih premora od vašega jeklenega konjička, vozite še posebej previdno.

Vir članka (AVP):

https://www.avp-rs.si/agencija-za-varnost-prometa-ponovno-opozarja-ne-podcenjujte-voznih-razmer-ne-precenjujte-svojih-vozniskih-sposobnosti/