ponedeljek: 13:00–17:00 // sreda-četrtek : 10:00–14:00 // torek-petek-vikendi: Zaprto

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori

q&a

Poiščite odgovore na našem
seznamu pogosto zastavljenih vprašanj.

 • Ali lahko vozim na svojem avtu?

  V kolikor opravljate vozniški izpit, na svojem avtu ne morete voziti, razen, če je prilagojen potrebam in ustreza vsem standardom. V kolikor pa vozite le kondicijske ure (utrjevanje znanja in veljavno vozniško dovoljenje) pa lahko vozite na svojem avtu s predhodnim dogovorom.

 • Kaj vse moram imeti narejeno preden grem na vožnje?

  Predpogoj za opravljanje praktičnega dela (vožnje) je uspešno končan CPP tečaj in CPP izpit, Prva pomoč ter zdravniško spričevalo.

 • Kaj je prvi korak pri pridobivanju vozniškega izpita?

  Prvi korak je ponavadi izbira avtošole ter prijava na CPP tečaj. Medtem pa se lahko prijaviš tudi na Prvo pomoč ter na zdravniški pregled.

 • Kako lahko zamenjam avtošolo?

  V kolikor želiš zamenjati avtošolo to narediš zelo preprosto – v aktualni avtošoli prosiš za izpisnico / izpisni list, ter njim oddaš svoj karton vožnje. Z izpisnim listom se nato ponovno vpišeš v novi avtošoli, kjer dobiš nov karton vožnje. P.S.: V kolikor imaš že opravljen CPP izpit, moraš na katerokoli AVP enoto po nov žig, da greš lahko potem na vožnje.

 • Kaj moram imeti s seboj med vožnjami?

  S sabo moraš prinesti vedno veljaven osebni dokument (dijaška ne velja), karton vožnje ter zdravniško spričevalo. (Prav tako ne smeš biti vinjen ali pod vplivom prepovedanih substanc).

 • Koliko časa traja, da opravim celotni vozniški izpita od začetka?

  Pridobivanje izpita za avto je lahko kar precej razvlečen postopek – je pa precej odvisno tudi od tebe. V kolikor narediš vse v 1. poizkusu gredo zadeve precej hitreje. Teoretično, v najboljšem primeru, lahko opraviš izpit že v roku 3 mesecev, ampak veliko bolj realno je, da potrebuješ cca. 6 mesecev. (V to štejemo zdravniški pregled, CPP tečaj, CPP izpit, Prva pomoč tečaj in izpit, praktični del vožnje ter glavna izpitna vožnja).

 • Ali lahko delam izpit za avto na avtomatskem menjalniku?

  Seveda lahko, vendar pa opravljanje vozniškega izpita za B kategorijo na vozilu z avtomatskim menjalnikom nato dovoljuje le vožnjo z avtomatskimi vozili – po domače; če narediš izpit na avtomatiku, ne smeš voziti ročnega menjalnika. Obratno pa je dovoljeno.

 • CPP tečaj in izpit

  Ali online CPP tečaj velja enako kot navaden CPP tečaj?

  Ja! Po novem (april, 2023) je online CPP tečaj enakovreden tistemu tečaju, ki ga obiskuješ v živo.

 • Kako poteka tečaj CPP?

  Tečaj CPP je sestavljen iz osnovnega in dodatnega dela. Osnovni del traja 16 šolskih ur. Za kategorije A1, A in B je treba opraviti 8 dodatnih ur, za kategorijo AM pa je treba opraviti 4 dodatne ure. V sklopu tečaja CPP nudimo tudi vožnjo s simulatorjem B kategorije.

 • Je CPP tečaj obvezen?

  Tako je, CPP tečaj je obvezen, prav tako je prisotnost na le-tem.

 • Kako se prijavim na CPP tečaj?

  Prijaviš se lahko kar preko spleta, izpolneš prijavnico, izbereš termin in način plačila. Kje se prijavim na CPP izpit? Na CPP izpit se prijaviš na Upravni enoti. Tam izbereš termin ter željeno lokacijo.

 • Vožnja s spremljevalcem

  Kaj je to "Vožnja s spremljevalcem"?

  Vožnja s spremljevalcem je namenjena usposabljanju za vozniški izpit. Ni nadomestilo za redne in obvezne ure praktičnega usposabljanja v šoli vožnje, ga pa zelo učinkovito dopolnjuje. Z izkušenim spremljevalcem na sovozniškem sedežu lahko voznik začetnik postopno pridobiva znanje; od spremljevalca se uči vozniške zrelosti, nabira izkušnje in pridobiva vozniške navade. Pri tem je seveda ključnega pomena, da je spremljevalec odgovorna oseba, ki bi rada svojega učenca naučila predvsem varne vožnje in pravilnega obnašanja v prometu.

 • Kdo je lahko moj spremljevalec?

  Spremljevalec je lahko eden od staršev, posvojiteljev, skrbnikov, rejnikov ali druga oseba, ki izpolnjuje naslednje pogoje: • biti mora star najmanj 27 let, • imeti mora veljavno vozniško dovoljenje kategorije B najmanj pet let, • mu ni izrečenih več kot pet kazenskih točk, • ima prebivališče v Republiki Sloveniji, • biti mora vpisan v evidenčni karton kandidata, na vozilu pa mora biti, v času vožnje kandidata, nameščena oznaka L na zeleni podlagi. Vpis opravi izpitni center, ko ugotovi, da so izpolnjeni pogoji. Pred vpisom v evidenčni karton vožnje mora izpitni center spremljevalcu posredovati ustrezna navodila. Osebo, mlajšo od 18 let, lahko spremlja druga oseba pod pogojem, da s tem pisno soglašajo starši, skrbniki, posvojitelji ali rejniki. Če je spremljevalec druga oseba, lahko v obdobju petih let usposablja največ dve osebi. Med vožnjo motornega vozila mora imeti oseba pri sebi evidenčni karton vožnje in veljavno zdravniško spričevalo, spremljevalec pa veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo vozil kategorije B. Te listine morata na zahtevo izročiti policistu na vpogled. Spremljevalec je odgovoren za varnost vožnje in za prekršek, ki ga je storila oseba, ki se usposablja s spremljevalcem, razen če tega ni mogel preprečiti.

 • Ali imam lahko več spremljevalcev?

  Da. V evidenčni karton vožnje je lahko vpisanih 6 različnih oseb in samo te osebe so lahko v vlogi spremljevalca.

 • Kdo lahko vozi s spremljevalcem?

  S spremljevalcem lahko vozijo kandidati, ki so starejši od 16 let in izpolnjujejo naslednje pogoje: • so v šoli vožnje opravili teoretični del usposabljanja za voznika motornih vozil kategorije B, • so opravili teoretični del vozniškega izpita, • so v šoli vožnje končali praktični del usposabljanja. Dodatni pogoji so še, da jim vozniško dovoljenje ni odvzeto, da se jim ne izvršuje izrečena sankcija prepovedi vožnje motornega vozila določene vrste ali kategorije, da se jim ne izvršuje varnostni ukrep odvzema vozniškega dovoljenja, da jim ni izrečena sankcija prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja in da v evidenci nimajo nobene kazenske točke v cestnem prometu (če že imajo vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil druge kategorije). Kdor izpolnjuje vse naštete pogoje, lahko vozi osebni avto s spremljevalcem, dokler ne opravi vozniškega izpita za vožnjo motornih vozil kategorije B, vendar le največ dve leti od vpisa spremljevalca v evidenco o vozniških dovoljenjih in v evidenčni karton vožnje.

 • KAJ POTREBUJEM ZA VOZNIŠKI IZPIT

  Opravljanje vozniškega izpita se začne s Tečajem CPP, ki je sestavljen iz osnovnega in dodatnega dela. Osnovni del tečaja traja 4 dni, dodatni del pa še 2 dni za kategoriji A in B oz. 1 dan za kategorijo AM. Poleg tega potrebuješ tudi prvo pomoč, ki se jo opravlja samo enkrat, velja za vse kategorije in je trajen dokument, ki ne propade. Tretji korak je opravljanje zdravniškega pregleda, ki velja 3 leta. Če prve pomoči in zdravniškega pregleda ne boste opravili pred Tečajem CPP, bomo za prijavo na oboje poskrbeli mi in vam pri tem nudili vse dodatne informacije. S kartico prve pomoči, zdravniškim spričevalom in opravljenim tečajem CPP se lahko prijaviš na republiške teste. S pooblastilom te lahko prijavimo mi, drugače pa vse potrebno urediš na katerikoli upravni enoti. Ko so republiški testi uspešno opravljeni, lahko začneš z vožnjo.
  Obveznih je 20 ur+1 izpit, z učiteljem vožnje pa presodita ali je potrebno narediti še kakšno uro več.

 • TEČAJ CPP SEM OPRAVLJAL/A ŽE 5 LET NAZAJ, ALI MI ŠE VEDNO VELJA?

  Tečaj CPP velja neomejeno od avgusta 2011 dalje. Če je bil opravljen PRED avgustom 2011, pa ne velja več.

 • KOLIKO ČASA VELJAJO REPUBLIŠKI TESTI?

  Opravljeni republiški veljajo tri leta.

 • KOLIKO ČASA PRED 18 LETOM LAHKO ZAČNEM Z VOŽNJO?

  V šolo vožnje se lahko vpišete, ko dopolnete 16 let. Z vožnjo pa lahko začnete, ko opravite republiške teste. Za opravljanje republiških testov je potrebno imeti opravljen tečaj CPP, zdravniško spričevalo in tečaj prve pomoči.

 • ZDRAVNIŠKI PREGLED SEM OPRAVIL/A ZA AVTO, 2 LETI NAZAJ. LAHKO ISTEGA UPORABIM ŠE ZA MOTOR?

  Ne, potrebno je pridobiti drugo zdravniško spričevalo, kjer je označeno, da ste telesno in duševno zmožni za voznika motornih vozil A kategorije. Če veste, da bi hkrati delali za več kategorij, to poveste pred opravljanjem zdravniškega pregleda.

 • STAR/A SEM 23 LET IN IMAM IZPIT ZA MOTOR KATEGORIJE A2. KDAJ LAHKO VIŠAM KATEGORIJO NA NEOMEJENO?

  Po dveh letih od vpisa A2 kategorije v vozniškem dovoljenju. V tem primeru tečaj in izpit iz teorije nista potrebna, potrebujete pa veljavno zdravniško spričevalo. V šoli vožnje morate v tem primeru opraviti zakonsko predpisanih najmanj 9 ur vožnje in izpitno vožnjo.

 • KOLIKO DNI NA TEČAJU CPP LAHKO MANJKAM?

  Prve štiri dni, ko je osnovni del, morate biti prisotni najmanj 80%. V drugem, dodatnem delu pa je prisotnost 100%.

 • KJE LAHKO VADIM ZA REPUBLIŠKE TESTE?

  Na internetu spletni strani agencije za promet: teorija-priprava.gov.si Pomagaš si lahko tudi s knjigo, izposodiš si jo lahko tudi pri nas.

Go To Top